tisdag 30 juni 2015

Favorit i repris: morfarkofta II




En liten ettårskofta färdig! Jag stickade en likadan för drygt två år sedan, och blev så förälskad i den då.


Lite tråkigt kanske att välja samma färg och likadana knappar som förra gången, men varför ändra på ett vinnande koncept? Knapparna har jag köpt på Mattsons band i Stockholm. Den har legat på Kungsgatan i 80 år och är gatans äldsta butik. Såna ställen är roliga att gynna!


Garnet är i alla fall ett annat än förra gången; nu har jag stickat i Mini Duett från Sandnes, en blandning av bomull och merino. Väldigt mjukt och skönt! Hoppas bara att koftan håller sig någorlunda noppfri...


Mönstret kommer från boken Babystickning på stickor 3. Fickorna finns inte med i det ursprungliga mönstret, så dem har jag lagt till själv. Minns att jag hade ett himla sjå med att få dem på rätt plats och i lagom storlek förra gången. Nu hade jag mycket hjälp av att kunna titta på bilderna av den första koftan. Jag har följt en jättebra instruktion från den här sidan. 


Barnet som ska få koftan, Irma, flyttar snart med sina föräldrar från Uppsala, så koftan är tänkt som en kombinerad födelsedags- och avskedspresent. Jag hoppas att hon kommer få mycket glädje av den. En stickning av kärlek.

söndag 28 juni 2015

Konstutmaning 2 av 5: vävda handdukar och örngott

Efter att ha bott på Knippboberget i ett år, bytte jag stickningen mot vävning. Jag avslutade mitt andra år på Sätergläntan med projektet Kvinnor med linnehjärtan - ett arbete om hemgift. Med inspiration hämtad ur gamla tiders linneskåp, vävde jag en kollektion handdukar och örngott, med bindningen gåsöga.


Här är en bild av pådragningen, som jag gjorde med pådragningsknekt. 12 meter linvarp i gnistrande vitt. Mumma.



I vävstolen. Jag valde ett enkelt och tidlöst uttryck, med ränder i oblekt lin. 



Det färdiga resultatet; handdukar och örngott till lust och fägring stor!





De här bilderna fotade jag i ett av härbrena som står på skolans mark. Vilken dröm att någon gång gå en kortkurs på sommaren och bo här!


En rikedom.

lördag 27 juni 2015

Konstutmaning 1 av 5: stickade kuddar

För ett tag sedan cirkulerade det en utmaning på Facebook, där fem konstverk skulle uppvisas under lika många dagar. Jag fick damma av bilder från mina år på Sätergläntan och HV skola, och det kändes fint att ta fram de minnena igen; de ligger mig så varmt om hjärtat. Därför tänkte jag att det vore kul att visa bilderna här på bloggen också!

Först ut blir de kuddar jag stickade som projektarbete under mitt första år på Sätergläntan. Projektarbetet avslutade läsåret på skolan, och gick ut på att med inspiration hämtad ur den folkliga traditionen, skapa något nytt.


Jag fastnade för skolans samling av vackra dräktjackor från Dala Floda. Ärmarna stickades med tvåändsstickning och syddes fast vid ett ylleliv. Mönstren var verkligen snillrikt konstruerade, så att blommornas storlek anpassades perfekt allteftersom ärmen blev smalare nertill.



Vi hade tillgång till riktigt fancy stickmaskiner, som kunde kopplas till dator. På så vis kunde jag enkelt komponera olika mönstervarianter och provsticka direkt. I stickmaskinen hamnar stickningen med avigsidan utåt, så många var de gånger då jag fick krypa in under bordet för att se hur arbetet artade sig!


Och bra blev det, om jag får säga det själv. Sex stycken kuddfodral totalt; tre i de folkliga färgerna och tre friare tolkningar. De färdigstickade styckena syddes ihop och tovades, så att de fick en tät och fin yta. 




En nöjd uppstickerska!

torsdag 25 juni 2015

Mönster till minsting



En kall januaridag 1988 föddes jag.  Inför min första promenad klädde mamma på mig kläder hon stickat: sparkbyxor, kofta, mössa och sockar i vitt och turkost. I maj 2015 fick min vän Olivia sitt första barn, en liten flicka. Nu har jag stickat en likadan kofta och mössa till henne, i vitt och mintgrönt, efter mönstret som mamma sparat.  


Det är första gången jag stickar bebiskläder i något annat än helvitt, men garnet är samma som jag brukar använda: Lanett från Sandnes, i mjukaste merinoull.




De hjärtformade knapparna hittade jag på Ohlsons tyger. De passade så perfekt till koftans mönster!


tisdag 23 juni 2015

Knot-knit - en mössa

Förstår inte hur Uppsala universitet tänker när de schemalägger kurser så att jag inte hinner sticka under terminerna. Det är ohälsosamt. Nu är läsåret i alla fall slut och jag har köpt en jättepåse full med garn. Himmelrike!

Har svängt ihop en mössa till min systerson Benjamin, som fyllde 1 år nyligen. 

Hade tänkt använda upp lite restgarn som jag hade hemma sedan jag stickat bärmössor och fått en massa över. Bollarna räckte såklart inte, så jag blev tvungen att köpa ett blått nystan extra.. Never ending story... Tur att en kan ju inte ha för mycket garn :)

Det röda garnet var ett ekologiskt bomullsgarn från Regnbågen, flamfärgat så att det bildas vita partier i stickningen. De hamnade lustigt nog på samma sida av mössan. Det blå garnet är Jasmine 8/4 från Kinna.

Jag har följt YlloTylls grundmönster för bärmössa och sen bara förlängt toppen och gjort en knut. 

Jag försökte få till fina övergångar mellan ränderna, så kallade jogless stripes, för att slippa de tråkiga hoppen som annars blir i färgbytet i randiga rundstickningar. Jag lyfte upp en maska från föregående varv, så här. Skarvarna syns fortfarande lite, men det blev helt okej.