torsdag 30 juli 2015

Virkad pusselboll



I går gjorde jag klart alla delarna till pusselbollen. Kul med ett snabbvirkat projekt! Jag har använt garnet Muskat från Garnstudio, och virknål 3,5.


Fast det ska ju tilläggas att jag fick lite assistans...


Et voilà! Alla smådelar virkas alltså samman till tre större "pusselbitar" genom att fyra kilar fästs vid vardera remsa. Allteftersom delarna monteras ihop, stoppas kilarna med vadd. Det var lite pyssligt, men gick ändå rätt snabbt. I mönstret står det att trådarna till de rosa kilarna inte behöver fästas, utan bara stoppas in i kilen, men jag fäste dem ändå med några stygn. Om bollen nu ska tåla lite slit och drag, är det väl lika bra att göra det ordentligt, tänker jag. 


I mönstret stod det också att en inte skulle vara rädd för att stoppa delarna mycket, eftersom de töjer sig lite med tiden. Nu funderar jag på om jag var för generös med vadden i stället; delarna blev ganska hårda och lite stompiga. Men förhoppnigsvis mjukar de till sig när de blir lekta med. Det går ju både att spela boll, pussla och stapla med bollen och dess smådelar. Bra grej!


Kommer garanterat virka fler bollar framöver, i andra fina färgställningar. Den här får nog bli en present till min systerson. 

tisdag 28 juli 2015

Och mera garn (och mera garn), och mera garn (och mera garn) och mera garn (och mera garn) och mera ga-a-arn

En kunde ju tro att jag skulle vara less på att virka på ett tag, nu när babymobilen är klar. Och det är jag också - längtar efter att ta fram stickorna igen och få lite omväxling! Men när jag såg det här mönstret, kunde jag inte släppa virknålen ändå.

© Dedri Uys http://www.lookatwhatimade.net
Bollen virkas i 15 olika småbitar, sys ihop till tre större delar och kan sedan pusslas isär och ihop. Jag fattade först inte ens att den kunde gå att ta isär, tyckte bara den såg så härlig ut att klämma på för små händer (och ja, föll också för att bebisen på bilden var så söt... är en sån sucker för bebisar...).


Jag hade rätt mycket garn över från mobilen, så tänkte att det kunde vara ett perfekt sätt att bli av med lite rester. Men garnet jag ville använda tog slut förstås, så i dag blev jag tvungen att cykla till garnaffären i alla fall. 
  

Och detta hände... Var ju bara tvungen att köpa några nystan av färger jag inte redan hade hemma. Det var dessutom rea på bomull. Hoppsan.


måndag 27 juli 2015

Babymobilen Väderlek


Nu jädrar i min lilla låda är babymobilen klar!!!


Jag höll på till ett på natten i går och monterade det sista. När jag hade slyngat alla upphängningssnören, lindade jag med blått garn tätt, tätt runt broderiringen och snodde fast snörena jämnt fördelade över ringen. Gissa hur nöjd jag blev när jag insåg att ringen var 80 cm i omkrets och jag hade åtta snören att fästa?...


Måste också visa slutfinishen som jag gjorde klart idag. Höll på att bli galen när jag skulle samla alla trådarna på nåt bra sätt ovanför ringen. Virkade först en boll och förde alla snören igenom, som på originalet, men det såg inte bra ut. Till slut kom jag på att jag kunde virka två nya stjärnor och sy ihop runt snörena. Äntligen nöjd!


Om två veckor ska jag ge bort mobilen till en kompis, som ska få sitt andra barn i december. Nån finare present kan jag inte tänka mig, ärligt talat, och jag måste erkänna att det tar emot lite att ge bort den. Jag vet inte om jag skulle vilja göra en likadan till en egen eventuell bebis, tycker det är lite småtrist att virka/sticka samma sak två gånger, men OM jag gör det, vet jag i alla fall var jag ska hitta mönster som passar.


Jag har nämligen använt en hel drös med olika beskrivningar, och modifierat dem mer eller mindre, för att få till figurer som känts rätt. Jag har skrivit om alla figurer här på bloggen allteftersom de blivit klara, men för enkelhetens skull samlar jag all info nedan. Alla mönster finns på Ravelry, men jag länkar om möjligt till originalsidorna, ifall någon som hittar hit inte har medlemsskap där (tipstipstips det är gratis och jättebra för att hitta stick- och virkmönster! tipstipstips):

- Originalet som jag utgått ifrån.
- Mönster på sol, regnbågar och regndroppar.
- Mönster på molnen.
- Mönster på blixten, som jag gjorde mindre än originalet genom att inte börja från början på mönstret.
- Mönster på snöflingorna.
- Mönster på stjärnorna, som jag också gjort mindre genom att virka med enkelt garn i stället för dubbelt, som det står i beskrivningen.
- Mönstret på månen är mitt eget, och kommer läggas upp på bloggen snart.


Annat som kan vara bra att veta:
- Garn: Muskat från Garnstudio. Det gick åt ett nystan av vardera tio färger (inräknat svart, som jag bara använde att brodera med).
- Virknål: storlek 3,5.
- Figurerna är stoppade med polyestervadd, som finns att köpa på t.ex. Panduro.
- Ögonen är s.k. säkerhetsögon, 6 mm stora, köpta på Tradera.
- Ringen som jag har fäst figurerna i, är den inre av två broderiringar, köpt i en konstnärsbutik.
- Snörena har jag slyngat på slynggaffel, här finns mer information om det.
- Pinglorna är från på Slöjd-Detaljer, 8 mm stora.


Nu ska jag låta mobilen hänga i mitt vardagsrum några dagar, så att jag kan få titta på den från alla håll, glädjas åt att den är klar och sörja över att jag snart ska lämna bort den :)

söndag 26 juli 2015

Slyngad sluttamp


Slynga, slynga, slynga... Nu börjar jag bli redigt less på mobilen och vill bara vara klar. Märker att jag har slutat se hur den ser ut i sin helhet, utan mest bara stör mig på smågrejer och hittar fel i hur jag hängt figurerna i förhållande till varandra etc. Håller på med det allra sista upphängningssnöret nu och sen blir det till att förankra dem i ringen (just nu sitter de uppe med påsförslutare; inte en optimal lösning på sikt..). Jag ska även virka någon slags boll att sätta upptill, ovanför ringen, som alla snören kan föras igenom, så att de samlas på ett snyggt sätt.

fredag 24 juli 2015

Mitt i processen


Här kommer en suddig, mörk och rörig bild från igår när jag, klockan tolv på natten, stod på vardagsrumsbordet och slyngade snören till mobilen. Så här ser ofta mitt skapande ut. Det är en enda röra, med tekoppar, garn och måttband överallt, datorn står på med nån serie i bakgrunden och jag borde egentligen sova, men det är ju så roligt och bara en liiiten stund till...

torsdag 23 juli 2015

Blomsterkrøll på g


I sommar har den här bloggen inte varit så mycket en textilhantverksblogg, som en mobilvirkarblogg. Inget ont i det förstås, men nu när mobilen så sakteliga börjar bli klar, tänker jag alltmer på kommande projekt. 


Jag är med i en stickgrupp på Facebook, Online stickcafé, och får en del inspiration därifrån. Tidigare i sommar lade en kvinna upp en bild på en kofta hon stickat, i mönstret på bilden ovan, men i orange och rosa. Så himla fint. Beskrivningen kommer från en norsk sticktidning, men jag lyckades hitta det på Ravelry, där även bilden ovan är ifrån. Mönstret heter Blomsterkrøll. Älskart.


Jag har redan köpt garnet. Kolla bara hur det står och snyggar sig i solen! Det är Rauma finull i starkt gul och rosa. Kommer kunna pigga upp vilken vinterblaskig dag som helst. Det är inte så ofta jag stickar eller virkar till mig själv, så nu vill jag bara sätta igång! Ska bara montera klart mobilen först...

onsdag 22 juli 2015

Fina flingor - att stärka virkat med trälim

Häromsistens skrev jag om att jag hade planer på att stärka de snöflingor jag virkat till babymobilen. Här kommer sålunda en liten uppdatering om hur det gick.


Jag började med att hälla ner en skvätt trälim i en liten förslutbar plastpåse. Mätte inte mängden, men skulle tro att det var kanske en tesked. Sedan blandade jag i en knapp tesked vatten och gnuggade runt på utsidan av påsen så att det blev lite smetigt. Därefter lade jag snöflingan i påsen, stängde den och knådade vidare så att hela virkningen blev blöt. Jag kramade ur överflödig limvattenblandning och lade sedan flingan på ett fat som jag täckt med plastfolie. Där fick den torka något dygn.


Så hur blev det då? Här syns den stärkta snöflingan i förgrunden. Resultatet var lite svårfotat, men det kanske går att urskilja att den stärkta är åtminstone lite plattare än den andra. 


Limmet har gjort snöflingan så stel och platt som jag ville ha den, så på så vis var det ett lyckat experiment. Men jag bestämde mig för att inte stärka snöflingorna till mobilen, utan låta dem vara mjuka och följsamma. Tycker att det passar mobilens känsla bättre. Däremot kan jag tänka mig att virka och stärka fler snöflingor och stjärnor och hänga dem i granen till jul. Typiskt fint pynt!

tisdag 21 juli 2015

Monteringsdags!


Alla delarna till babymobilen är färdiga! Det är med viss bävan jag tar mig an monteringen. Det är så viktigt att sånt blir snyggt, eftersom det påverkar hela slutresultatet. Jag har tänkt fästa figurerna i den inre av de två broderiringarna på bilden. Ringen har jag köpt i konstnärsbutiken Upsala färg.


Här är en bild av den mobil jag vill göra. Den finns att beställa på Etsy, men varför köpa när en kan göra själv? :) Jag har varit ganska trogen originalet, men gjort andra varianter av moln, stjärnor och måne. Kommer dock försöka montera den på liknande sätt, med pinglor och hela baletten! Pinglorna är från Slöjd-Detaljer.


Själva upphängningssnörena har jag tänkt slynga på slynggaffel. Det är en metod att fläta snören, som jag lärde mig när jag gick på Sätergläntan. Jag brukar använda det till babykläder när exempelvis mössor och sockar ska ha snörning. 


Slynggaffeln har min sambo täljt till mig. Genom att vrida på gaffeln och lyfta tråden, bildas fyrkantiga flätor. It's like magics! Här finns en instruktionsvideo som visar hur det går till. Snörena blir fastare än när en bara snurrar flera trådar tillsammans och jag tänker att det kan passa bra till den här typen av monteringar. Jag har börjat med upphängningen till solen, och har trätt på en bjällra på garnet innan jag började slynga. På så vis kan jag bara slynga in den där den ska vara, och så sitter den på plats utan att behöva sys fast. 

måndag 20 juli 2015

Gubben i månen



Att hitta ett mönster på en halvmåne till babymobilen visade sig vara lättare sagt än gjort. I går fick jag lov att försöka experimentera fram en själv. Och det gick! Känner mig mycket stolt :)


Har gjort några stjärnor också. Enligt mönstret skulle två stycken stjärnor virkas med dubbelt garn och sedan sys ihop. Det är den större stjärnan på bilden. Jag tyckte att det blev lite klumpigt, så testade att göra likadant men med enkelt garn i stället. Det blev bättre, så jag kommer virka ett par sådana till. Sedan är alla delar till mobilen klara! Fasar lite för monteringen... Mer om det i kommande inlägg. Tänkte också lägga ut mönstret till månen framöver.

söndag 19 juli 2015

Första snön...


Det har ju inte varit någon kanonsommar hittills, och nu har de första snöflingorna fallit i Uppsala!.. 


Jag hade ett sjå att hitta en modell som var lagom i storlek, såg tillräckligt snöflingig ut och inte blev alldeles sladdrig i formen. Jag hade tänkt ha tre olika sorters flingor till mobilen, och provvirkade några olika varianter, men blev inte riktigt nöjd. Nu fick det bli tre likadana i stället. Mönstret är gratis och finns här. 

Den här modellen håller formen ganska bra, men jag har ändå tänkt försöka stärka stjärnorna lite. Då blir de nog ännu finare. Har googlat runt och hittat flera olika sätt att göra det på. Ett gammalt husmorsknep är att använda sockerlag, men jag har läst att virkningen kan gulna på sikt, så det skippar jag. Det finns stärkelse att köpa, men jag tänkte testa att blanda vatten och trälim, för det har jag hemma. Har virkat en extra stjärna att testa på. Det är oliiiidligt spännande!

torsdag 16 juli 2015

Små lätta moln


Det går sakta men säkert framåt med figurerna till babymobilen. Hittills har jag följt det här mönstret, men till måne, stjärnor, snöflingor och moln måste jag hitta separata beskrivningar. Tur att Ravelry finns!


Beskrivning till molnen hittade jag här. Blixten är ytterligare ett mönster, detta, men jag fick modifiera det lite för att den skulle bli lagom i storlek. Näst på tur blir snöflingor!

fredag 10 juli 2015

Väderlek


Efter att ha gjort en sol och två regndroppar till babymobilen, då var det ju klart att det skulle bli en regnbåge sen. Den är gjord av två likadana bågar, som sytts ihop och stoppats lätt med vadd.


Väderfamiljen växer! Mönstret till figurerna finns här.

tisdag 7 juli 2015

Dripp, dropp, dripp, dropp...


Den andra figuren till babymobilen är klar. Enligt mönstret skulle munnen och kinderna broderas dit när droppen var stoppad och ihopsydd, men det verkade så krångligt, så jag sydde fast dem innan jag virkat klart bottnen. Och det bidde ju bra.


måndag 6 juli 2015

Ulligull


I dag när jag satt och pluggade, läste jag om trycksår. Jag hamnade på Wikipedia, och hajade till när det nämndes något om "ulligull":



Av namnet att döma, hade jag snarare tänkt mig nåt i den här stilen:


Det här är en bild från förra året, då familjen firade påsk på Gotland och fick hälsa på grannarnas nyfödda lamm. Snacka om ulligull!

Kul i alla fall när jag kan dra nån sorts textil koppling till - de ofta rätt tôrra - studierna :)

Sol i hjärta, sol i sinne...


I dag är det molnigt över Gotland, och har faktiskt fallit några droppar regn. Inne lyser dock solen :) Jag virkar en mobil till en kompis barn, som är beräknat till december. Så här ska den se ut när den blir stor! Mönstret till solen finns här.

söndag 5 juli 2015

Konstutmaning 5 av 5: Vävt fårskinn

Under mitt läsår på HV Skola vävde jag ett fårskinn. Jag hade länge velat ha ett riktigt, men det hade tagit emot både ekonomisk och samvetsmässigt. Idén föddes till en matta vävd av gamla lakan, formgiven för att efterlikna ett riktig skinn i form och färgtoner. 


 Mattan kom med i tidningen Hemslöjd!


De grå tonerna färgade jag i skolans färgeri. Tyvärr har bilderna från arbetsprocessen gått upp i rök, men det färdiga resultatet kan jag i alla fall visa. I botten vävde jag tuskaft med linvarp, och skapade sedan lockarna genom att tvinna, snurra och vika trasorna ovanpå bottenväven. Jag försökte göra lockarna olika i längd och struktur beroende på var på mattan de skulle placeras, precis som på ett riktigt får.

lördag 4 juli 2015

Konstutmaning 4 av 5: Vävd sjal i flätbindning




Efter två år på Sätergläntan flyttade jag till Stockholm och gick textilt basår på HV Skola. Det var en grundutbildning i vävning och konstsömnad i ett vackert hus på Djurgården, alldeles mitt emot Skansen. Ett av våra projekt gick ut på att skapa accessoarer. 


Jag hade fastnat för en så fin flätbindning i en av våra läroböcker, på åtta skaft och tio trampor. Jag bestämde mig för att väva en sjal. Lång och bred och med vävda hål för händerna så att den skulle kunna bäras runt axlarna med händerna fria.


Jag var mitt i vävprocessen, på väg till skolan en dag, när jag tittade ned på marken utanför huset där jag bodde. Där var ju min väv, i rullstolsrampen! Omedveten inspiration, kanske.


Här är den färdiga sjalen. Jag vävde i ett stickgarn av alpacka, som får rätt tungt fall i stickat och - visade det sig - även i väv.








Till projektet hörde att fotografera resultatet, något som jag är glad för idag.