måndag 31 augusti 2015

Montering nästa


Behold the soon to be färdig åkpåse! Nu fattas bara sidsömmar, huva och knappar. Är det bara jag som får associationer till den tyske Herr Gårman (eller Ampelmännchen, som han tydligen heter :) )?

fredag 28 augusti 2015

Elegant kant i rätstickning

Det är kul att jobba med detaljerna i stickade projekt, tycker jag. Till åkpåsen ville jag hitta en extra snygg kantmaska för de rätstickade kanterna på knappslån och ärmarna. Jag testade några olika varianter och fastnade för en, som gav en rak och fin kedjesöm längs kanterna. 


Hur görs då en så elegant kant? Jo, sticka rätstickning fram till sista maskan på varvet. Flytta fram garnet framför arbetet och lyft maskan avigt, det vill säga genom att sticka in höger sticka bakifrån i maskan. Sticka sedan första maskan på nästa varv rät, i bakre maskbågen. Et voilà.

Tillägg 5 januari 2017:
Jag har märkt att detta inlägg dyker upp om man googlar på "kantmaska i rätstickning" eller liknande. Kul! Tidigare fanns en bild på hur tydlig skillnad det blir mellan kantmaskor i enbart rätstickning, jämfört med den lyfta metoden. Tyvärr har den bilden försvunnit ur inlägget av någon märklig anledning, och jag har inte kvar den på datorn, så jag kan inte lägga in den på nytt. Därför har jag lagt in ett par bilder på den färdiga åkpåsen i stället, där kantmaskorna skymtar fram. Klicka här om du vill se flera bilder.


torsdag 27 augusti 2015

Mossigt, rätt och slätt



På grund av lite mönstertrassel har jag gjort en paus i den dubbelstickade babyfilten och stickat - jag menar stuckit - emellan med en åkpåse. Ett skönt avbrott i den långsamma, pilliga dubbelstickningen; här är det slätstickning med stickor nr 8 - hej vad det går!


Modellen har huva, knäppning framtill och hål för bilbälte. Mönstret är från Garnstudio och garnet är Eskimo, färg 48.


Fint när olika tekniker möter varandra. Här är det mosstickning, rätstickning och slätstickning. Mossigt, rätt och slätt!

måndag 24 augusti 2015

Babymobilen på plats


Min vän Agnes skickade några bilder på babymobilen, när den hänger i sitt rätta element. Nu är det bara en liten bebis som fattas! Hen beräknas dock göra entré först i december. Fint folk kommer sent :)



lördag 8 augusti 2015

#nyster


Nu finns Nyster på Instagram! Hittills ligger det inte uppe så många bilder, men fler blir det undan för undan. Många av bilderna är samma som här på bloggen, men jag tänker att det kanske är fler som kollar Instagram än bloggar i telefonen. Mest är det ett kul sätt för mig att lägga upp bilder "mitt i processen" utan att nära och kära ser sina presenter i förväg :) Namnet är "nyster.blogspot". Följ mig gärna!

torsdag 6 augusti 2015

Om tid


"Hur lång tid har det tagit?" är en fråga jag ofta får om mitt hantverk. Berättigad förvisso; alla vet ju att handarbete ofta är långsamt. Men för mig är tiden inte relevant. Det tar den tid det tar och det är alltid lika roligt att se hur arbetet växer fram under mina händer, oavsett hur snabbt eller långsamt det går. Jag säljer inte det jag skapar, så jag behöver inte tänka i arbetstimmar. Och dessutom är det svårt eller rentav omöjligt att ta betalt för tiden som lagts ned i en handgjord produkt... 

Nu när jag nosar på dubbelstickning, får jag dock kämpa för att inte själv tänka på tid. För tid, det tar det. I går klockade jag hur många minuter det tog att sticka ett ett varv, bara för att det skulle vara roligt att veta. 35 minuter. Filten ska bli 280 varv. Det blir 9800 minuter. Det är 163 timmar.  6,8 dygn. Är det lite eller mycket? Kanske alldeles lagom?

Syskonbarnet som ska få filten, är beräknat till mitten av oktober, och tills dess hoppas jag att jag hinner färdigt. Stickningen är tyvärr inte min huvudsyssla, utan måste klämmas in i små luckor av tid som jag hittar eller låter finnas. En stund efter frukost, en stund efter middagen. En stund innan jag somnar. Värdefulla 35 minuter.

måndag 3 augusti 2015

Upplagt för dubbelstickning


Nu har jag börjat med min dubbelstickade babyfilt. Har kanske gjort det onödigt svårt för mig själv genom att välja tunt garn och stickor nr 2, men eftersom tekniken gör filten dubbel, ville jag inte ha ett alltför tjockt garn. 

Mönstret har jag köpt i facebookgruppen Inger´s mönster & tavlor, och Inger var så snäll att hon gjorde en ny version av diagrammet till mig, med en bredare bård än på originalet, så att jag skulle få ut storleken lite trots mitt tunna garn (beskrivningen är ursprungligen gjord för stickor 3-4). Jag har stickat fem varv av 280, och ännu inte kommit till själva mönstret. Längtar och bävar på samma gång! 

söndag 2 augusti 2015

Gumma


Denna förträffliga tavla hittade jag på Röda korset igår. Det är helt klart jag när jag blir stor.

Dubbelstickning!

Hittills har hela sommarens handarbeten handlat om virkning. Jag är egentligen mer av en stickare, och nu ligger jag äntligen i startgroparna för ett projekt som jag sett fram emot sedan i våras. Tack vare facebookgruppen Online Stickcafé blev jag varse att det finns en teknik som kallas dubbelstickning. Då stickas två stycken samtidigt, med avigsidorna mot varandra, så att det bildas två framsidor, med inverterade färger. Magi! 


I går gjorde jag min första provlapp! Jag, som är van att stickningen går undan, satt hela kvällen med denna lilla bit på 11x5 cm. 


Framsida - och framsida. Rosa blommor på ena sidan, vita på andra. Jag är frälst!


I en uppdatering jag gjorde i facebookgruppen skrev jag att jag är lycklig över att få lära mig något nytt i ett hantverk som jag älskar, och ser fram emot timmarna det kommer ta. Fick ett så fint svar av en kvinna i gruppen: 

Visst är det härligt att vara nybörjare igen! Det friskar upp och stärker!!!!


I den här tekniken är allt nytt för mig. Jag har fått lära mig en ny uppläggning, hur kantmaskorna blir fina och hur en bäst maskar av. Jag har stickat två provlappar med garnet Lanett, det större provet med stickor 2½ och den mindre med stickor 2. På bilden är det mindre provet precis tvättat, så färgerna är lite oskarpa. Men jag gillar strukturen bättre; provet blev tätare och jämnare, så i ett större projekt blir det den stickan jag kommer använda. 

Så vad ska det bli av det hela, då? Jag är inget fan av att sticka provlappar per se, och vill snabbt komma vidare. I facebookgruppen Inger´s Mönster & Tavlor säljer en kvinna sina egna dubbelstickningsmönster och jag har köpt en beskrivning på en babyfilt av henne. Mitt problem nu är att jag stickar med ett tunnare garn än mönstret rekommenderar, så filten kommer bara bli 55x60 cm i stället för 100x80. Det känns lite futtigt, så nu klurar jag på om det går att förstora mönstret med en extra bård eller så. Vill ju bara komma igååååång! 

*

Tillägg: Här presenterar jag den färdiga filten! 

lördag 1 augusti 2015

Pusselboll II


Tillåt mig presentera pusselboll nr 2, i en ny färgkombo! Det mörkturkosa garnet räckte inte till att virka ihop delarna, så jag fick använda en tredje färg och det blev riktigt bra, tycker jag. Lustigt nog blev den här bollen mindre än den första jag gjorde, antagligen för att jag nu kunde beskrivningen utantill och därför kunde virka fortare. Föreställer mig att jag då också har virkat hårdare.


En bild från processen; matchande garn och tekopp.


Den färdiga bollen råkade dessutom bli en ganska perfekt matchning till yllefilten som legat bredvid mig i soffan när jag virkat. En omedveten inspiration, ser det ut som :)


Mönster: Amish Puzzle Ball
Garn: Muskat
Virknål: 3,5