måndag 23 november 2015

Elastisk avmaskning


Tentaperiod gör inga underverk för små koftor, kan jag berätta. Men nu är tentan över för den här gången, och jag har plockat fram stickningen igen. Lycka!

I dag maskade jag av för halskanten på koftan och hade som alltid problem att få den bra. Jag måste vanligen göra om avmaskningar minst två gånger för att det först blir för spänt och, när jag repat upp och börjat om, för löst. Men i dag slog det mig att leta på YouTube efter en mer elastisk avmaskning än den vanliga överdragningsmetoden. Det är lätt att glömma bort att det kan finnas andra, bättre sätt att göra saker, än bara på det gamla vanliga viset... Det fanns ett flertal tekniker att välja bland, och jag fastnade för den i videon ovan. Först blev det lite för elastiskt, men när jag stickade bara en aning hårdare, blev kanten rätt perfekt. Bra grej det där med YouTube, alltså.

måndag 16 november 2015

En kofta tar form


Babykoftan växer. I går kväll nålade jag upp den i soffan; det är alltid kul att pausa lite i stickningen, släta ut den och se hur den tar form.

lördag 14 november 2015

Rosor på kind...


Nu har filten kommit fram till min syster och i går skickade hon den här bilden. Det är så det sjunger i mosterhjärtat! Melodin är den här:

Min älskling, du är som en ros, 
en nyutsprungen skär,
ja som den ljuvaste musik,
min älskade, du är!

Så underbar är du, min vän,

och ser så vacker ut,
och älska dig det ska jag än
när havet sinat ut!

Min älskling, du är som en ros,

en nyutsprungen skär,
ja som den ljuvaste musik, 
min älskade du är!

tisdag 10 november 2015

Rosor som aldrig vissnar



Det gick troll i den lilla babykoftan till en början; jag hade svårt att få till mönsterbården, stickade för hårt, gjorde den mosstickade kanten för kort och repade upp sjuttioelva gånger. Men nu tror jag att det ser ut som det ska. Rosorna är ju himla knöliga, men jag sätter stor tilltro till the magic that is tvätt och plantorkning av det färdiga plagget. Det brukar räta ut det mesta. Nu har jag stickat upp till ärmhålen, och börjat på ärmmuddarna. Så här såg det ut häromdagen, när stickningen matchade min klänning. Rosor ftw!

måndag 9 november 2015

Dubbelstickad text

Efter att ha visat upp den dubbelstickade filten här och på Facebook, har jag fått lite frågor angående den stickade märkningen jag gjorde, så jag tänkte att jag kunde beskriva tekniken lite mer ingående i ett eget inlägg.


Att dubbelsticka bokstäver eller siffror är förstås inte svårare än att sticka vilket annat mönster som helst. Kruxet är bara att texten blir spegelvänd på stickningens ena sida om man följer ett vanligt diagram med text utritad. Därmed går ju lite av effekten med dubbelstickningen förlorad, när den ena sidan plötsligt blir en avigsida. Hemligheten ligger i att rita ut stickningens båda sidor separat, och hålla ordning på två diagram samtidigt när man stickar.


Texten på stickningens ena sida ritas ut som vanligt (översta raden). På andra sidan måste den både spegelvändas och skrivas baklänges (nedersta raden). De båda varianterna ritas med fördel ut under varandra, som jag gjort ovan, för att underlätta när man sedan ska sticka hela härligheten. 
När det kommer till själva stickningen, gäller det att hålla tungan rätt i mun. Om jag skulle dubbelsticka enligt diagrammen ovan, börjar jag som vanligt nere i högra hörnet. På den sida av stickningen som jag har vänd mot mig, alltså varvets räta maskor, följer jag det nedre diagrammet. För sidan som är vänd bort från mig, det vill säga varvets aviga maskor, följer jag det övre.


Mina första fem räta maskor, enligt nedre delen av bilden ovan, skulle alltså bli:

1 maska bottenfärg
3 maskor mönsterfärg
1 maska bottenfärg

Detta samtidigt som varannan maska (de aviga) stickas enligt det övre diagrammet:
1 maska bottenfärg
2 maskor mönsterfärg
2 maskor bottenfärg

Nu gäller det dock att komma ihåg, att det som är bottenfärg på stickningens ena sida, är mönsterfärg på den andra! Det är här det kan kortsluta sig lite i huvudet... Detta innebär också att man ibland stickar flera maskor av samma färg direkt efter varandra, både som rät och avig maska, vilket annars inte händer i dubbelstickning, då varje rät maska motsvaras av en avig i den andra färgen.


På mitt andra varv, börjar jag i diagrammens vänstra hörn, en rad upp. Nu visar dock det övre diagrammet de räta maskorna, och det nedre de aviga. Alltså motsatt från hur det var på första varvet. För mig underlättade det att tänka att det ena diagrammet alltid motsvarar sidan med vit botten på min filt och det andra den med rosa. Sedan stickar man på detta sätt, och följer hela tiden båda diagrammen. Det är till stor hjälp att placera ut markeringar tätt i stickningen - jag hade dem var 8:e maska - så att det går enkelt att dubbelkolla maskorna efter varje passerad markering. 


En provlapp är förstås också att rekommendera innan man börjar med något större projekt :)


Det krävde lite extra tålamod och koncentration, men nog blev det bra till slut!

söndag 8 november 2015

Den dubbelstickade babyfilten


Då har det äntligen blivit dags att presentera den dubbelstickade babyfilten som jag stickat under hösten! 


Den 2 augusti 2015 lade jag upp maskor för en liten provlapp - min första dubbelstickning någonsin. Den sista oktober blev den så klar, filten till mitt nyaste lilla syskonbarn, som föddes 23 oktober. 


Det har varit ett riktigt roligt och utmanande projekt! Jag stickade med merinoullgarnet Lanett, som blir en fröjd av mjukhet när det tvättats, och använde stickor nummer 2. Filten är en kombination av två mönster som jag köpte av Inger Mårtensson i hennes Facebookgrupp "Inger´s Mönster & Tavlor" och sedan justerade något. Det gick åt sex nystan av vardera färg, det vill säga totalt 600 gram garn, och filten blev då ca 70x85 cm stor.


Märkningen lade jag själv till. Här, här och här skriver jag om det.



Även om jag just nu är ganska "mätt" på filten, är jag fortfarande helt fascinerad av dubbelstickning som teknik. Det var lite meckigt i början, men gick fort att komma in i, och på sätt och vis tycker jag faktiskt att det är enklare än vanlig mönsterstickning, eftersom det i dubbelstickning inte blir några flotteringar av mönstertråden och därmed, åtminstone för mig, är enklare att hålla en jämn spänning av de två trådarna.  


Därmed inte sagt att jag stickade helt jämnt. När jag stickat färdigt och maskat av, märkte jag att jag stickat mycket fastare - och snyggare - i slutet av filten än i början. Det visade sig som en rejäl skillnad i både bredd och längd, men tack och lov gick det ganska bra att sträcka ut den mindre sidan när jag tvättat filten och lagt den på tork. Det är ju på ett sätt ganska kul att så tydligt kunna mäta sin egen utveckling! Skulle jag sticka en ny filt nu, skulle den ju bli betydligt jämnare. Tror dock att ett sådant projekt får dröja lite :)


Jag må vara lite less på filten nu, men nog stinger det till lite i hjärtat att lämna ifrån sig den. Men jag är förstås glad att kunna välkomna min systers lilla bebis med något av det finaste någonsin jag stickat! 


En nöjd moster! Den som är nyfiken på dubbelstickning och själv vill prova, hittar många bra instruktionsvideor på Youtube och på Garnstudios hemsida. I det här inlägget har jag samlat de klipp jag själv använde när för att sticka filten. 

måndag 2 november 2015

Ett nygammalt projekt


Jag tänkte att jag skulle presentera min nya stickning lite mer ingående. I Perssons stickhäfte från hösten 1944 hittade jag alltså mönster till en liten babykofta, som jag ska sticka till min nya systerdotter. Om det är något jag skulle rädda vid en brand (peppar, peppar), vore det mina mönstertidningar från 1940- till 1960-tal. Min skatt! Några ord kan ju också sägas om den något besynnerliga tröja som pryder mönsterhäftets framsida. De kallar den en "parant, originell sportjumper med kinesiskt mönster". Vad betyder ens parant?


You gotta love it! Jag blev dock lite fundersam när jag såg att mönsterdiagrammet innehöll den här symbolen. Gammal solsymbol, javisst, men 1944? Hmmmm.


Oj, vilket sidospår detta blev... Men det är det som är så roligt med gamla mönsterhäften; de är ju också en del av historien, i det stora och det lilla. Men åter till min nya stickning.


Här är alltså den lilla kofta jag ska sticka: "Blått med rosa blommor - passar både gosse och flicka!". Det står varken storlek eller masktäthet i mönstret, bara att garnet heter Inga-Lill och stickas med stickor 2,5. Jag stickar som vanligt med Lanett, och har kontrollerat maskantalet mot en liknande modell i ett modernt mönsterhäfte, och fått storleken till 3-6 månader, 


Det står i häftet att "till varje mönster tages ett litet nystan av det olikfärgade garnet". Det är bara sex maskor mellan varje ros, så egentligen vore det ju inget problem att sticka med ett och samma rosa nystan och sno garnet mellan grupperna på baksidan, men det kändes roligare att följa mönstret. Dessutom har jag aldrig stickat intarsia förut, så detta blev ju ett ypperligt tillfälle att prova. Well, premiären blev ju sådär. 


Jäklar vad det trasslade sig till en början. Jag försökte låsa garnet i de fem bollarna, men det gick inte riktigt. så till slut fäste jag en hårnål i vardera nystan. Då blev det bättre ordning på torpet.


Jag är lite osäker på hur garnerna ska snos om varandra i färgbytena, men jag testar lite så får vi se hur det blir. Förhoppningsvis inte lika rörigt som detta inlägg.. Nåväl, välkommen till mitt nya stickprojekt!

söndag 1 november 2015

Avmaskning och uppläggning


Den rafflande upplösningen av projekt dubbelstickad babyfilt utspelade sig igår kväll; stickningen avslutades, överkanten syddes med maskstygn och trådarna fästes. Ja, det är sant, filten är klar! Jag kan inte bjuda på några bilder riktigt än, då den ligger på tork efter att ha sköljts upp. Nederkanten hade hunnit bli rejält smutsig efter några månaders hantering, men lite ulltvättmedel och även några punktinsatser med galltvål gjorde susen som vanligt. Ser fram emot att fota det färdiga resultatet!


Så fort jag lagt filten i blöt, lade jag upp maskor för nästa projekt. Jag har stickat koftor till alla mina syskonbarn, och självklart ska familjens nyaste tillskott ha en egen. I mina mönstersamlingar hittade jag det här lilla setet från 1944. Vanligtvis stickar jag de första babykläderna i helvitt, men jag tänkte att de små rosorna kunde bli ett bra sätt att sticka upp det rosa restgarnet från filten.