onsdag 4 januari 2017

Rätstickad kofta och mössa till ett januaribarn


Det är något så speciellt med att sticka till bebisar, tycker jag. Att sticka till någon som inte är född, undra över vem den lilla är och i varje maska sticka in värme och välkomnande till världen. De här små kläderna har jag gjort till en vän, som väntar sitt andra barn nu i januari. 


Beskrivningen kommer ur boken Sticka efter svenska mönster, av fantastiska Karin Kahnlund. Karin var en av mina stickningslärare på Sätergläntan och kunnigare och vänligare stickare har jag aldrig mött!


Koftan och mössan är båda i klassisk modell, men Karin har piffat till dem med en randning och en vacker mönsterbård, inspirerad av skånska allmogetextilier. 


När jag stickar babykläder brukar jag oftast använda merinoullgarnet Lanett, men den här gången ville jag testa något som inte är superwashbehandlat. Valet föll på Tynn alpakka ull (OBS ej min särskrivning...) - en mjuk ull- och alpackablandning. Färgskalan är lite begränsad, men kvaliteten mysig. Kan absolut tänka mig att sticka med det här garnet igen. 


Koftan stickas sidledes från framstycke till framstycke, med förkortade varv. Lustigt nog inledde jag även förra året med att sticka små rätstickade koftor, men i regnbågsmelering. Då hade jag problem med att få vändningarna i de förkortade varven att se bra ut, men Karin tipsade i sin bok om att göra ett omslag vid vändningen och sedan sticka ihop det med nästkommande maska på följande varv. Älskar mönster med inbyggda tips och trix!


Tursamt nog råkade jag ha de perfekta knapparna hemma: kokosknappar glaserade i samma röda nyans som ränderna. 


Nu är det bara det svåraste kvar; att säga hejdå till det lilla setet och skicka iväg det med posten...

5 kommentarer:

mc-chick sa...

Det där är ju hur fint som helst!! <3

Nyster sa...

Tack Linda! <3 <3 <3

Linnéa sa...

Åh så fint!! Väldigt fina färger <3

Tyg och otyg sa...

Så himla fint set! Mönsterbården var verkligen pricken över i! Älskar btw att du kände dig tvungen att förtydliga att det inte var du som särskrivit namnet på garnet. Skulle själv må lite dåligt över att behöva särskriva i ett blogginlägg, så jag förstår känslan. :)

Nyster sa...

Tack så mycket Linnéa!! Jag tycker alltid att det är svårt med färgval, så roligt om du gillar det! <3

*

Tack Tyg och otyg! Hahaha vad skönt att du kan relatera! :)