söndag 8 november 2015

Den dubbelstickade babyfilten


Då har det äntligen blivit dags att presentera den dubbelstickade babyfilten som jag stickat under hösten! 


Den 2 augusti 2015 lade jag upp maskor för en liten provlapp - min första dubbelstickning någonsin. Den sista oktober blev den så klar, filten till mitt nyaste lilla syskonbarn, som föddes 23 oktober. 


Det har varit ett riktigt roligt och utmanande projekt! Jag stickade med merinoullgarnet Lanett, som blir en fröjd av mjukhet när det tvättats, och använde stickor nummer 2. Filten är en kombination av två mönster som jag köpte av Inger Mårtensson i hennes Facebookgrupp "Inger´s Mönster & Tavlor" och sedan justerade något. Det gick åt sex nystan av vardera färg, det vill säga totalt 600 gram garn, och filten blev då ca 70x85 cm stor.


Märkningen lade jag själv till. Här, här och här skriver jag om det.Även om jag just nu är ganska "mätt" på filten, är jag fortfarande helt fascinerad av dubbelstickning som teknik. Det var lite meckigt i början, men gick fort att komma in i, och på sätt och vis tycker jag faktiskt att det är enklare än vanlig mönsterstickning, eftersom det i dubbelstickning inte blir några flotteringar av mönstertråden och därmed, åtminstone för mig, är enklare att hålla en jämn spänning av de två trådarna.  


Därmed inte sagt att jag stickade helt jämnt. När jag stickat färdigt och maskat av, märkte jag att jag stickat mycket fastare - och snyggare - i slutet av filten än i början. Det visade sig som en rejäl skillnad i både bredd och längd, men tack och lov gick det ganska bra att sträcka ut den mindre sidan när jag tvättat filten och lagt den på tork. Det är ju på ett sätt ganska kul att så tydligt kunna mäta sin egen utveckling! Skulle jag sticka en ny filt nu, skulle den ju bli betydligt jämnare. Tror dock att ett sådant projekt får dröja lite :)


Jag må vara lite less på filten nu, men nog stinger det till lite i hjärtat att lämna ifrån sig den. Men jag är förstås glad att kunna välkomna min systers lilla bebis med något av det finaste någonsin jag stickat! 


En nöjd moster! Den som är nyfiken på dubbelstickning och själv vill prova, hittar många bra instruktionsvideor på Youtube och på Garnstudios hemsida. I det här inlägget har jag samlat de klipp jag själv använde när för att sticka filten. 

10 kommentarer:

Soili sa...

Fantastiskt vacker filt. Det ska du vara stolt över. Jag har för avsikt att testa den metoden...men först ska ett gäng med julklappar bli klara. Har tittat på Inger Mårtensson's alla fina stickningar och hon är helt enorm på att sticka dubbelstickningar. Ha en skön stickhöst.

Nyster sa...

Tack så mycket! Ja, jag är verkligen glad att jag hittade till Ingers grupp. Lycka till med julklappsstickningarna och med dubbelstickningen när den dagen kommer - det är verkligen en rolig teknik!

Lillbatting sa...

Så imponerande! Lyckliga unge som får en sån gåva.

Inger Mårtensson sa...

Tjo Térèse - Ursh och FY - ;) VAD SNYGG DEN BLEV <3 <3 - Du ska vara stolt över den ;)

mc-chick sa...

Den är såå fin! Du är bäst!

Nyster sa...

Tack så mycket! Haha, ja jag hoppas den blir uppskattad :)

Nyster sa...

Tack Inger! Ja, och du kan vara stolt över ditt vackra mönster! :)

Nyster sa...

Tack Linda!! <3

Linnéa sa...

Det blev verkligen en imponerade filt! Hoppas mottagaren blev glad för denna gåva :)

Nyster sa...

Tack snälla! Ja, min syster blev jätteglad och den lilla bebisen kommer säkert också uppskatta den - förr eller senare :)