måndag 2 november 2015

Ett nygammalt projekt


Jag tänkte att jag skulle presentera min nya stickning lite mer ingående. I Perssons stickhäfte från hösten 1944 hittade jag alltså mönster till en liten babykofta, som jag ska sticka till min nya systerdotter. Om det är något jag skulle rädda vid en brand (peppar, peppar), vore det mina mönstertidningar från 1940- till 1960-tal. Min skatt! Några ord kan ju också sägas om den något besynnerliga tröja som pryder mönsterhäftets framsida. De kallar den en "parant, originell sportjumper med kinesiskt mönster". Vad betyder ens parant?


You gotta love it! Jag blev dock lite fundersam när jag såg att mönsterdiagrammet innehöll den här symbolen. Gammal solsymbol, javisst, men 1944? Hmmmm.


Oj, vilket sidospår detta blev... Men det är det som är så roligt med gamla mönsterhäften; de är ju också en del av historien, i det stora och det lilla. Men åter till min nya stickning.


Här är alltså den lilla kofta jag ska sticka: "Blått med rosa blommor - passar både gosse och flicka!". Det står varken storlek eller masktäthet i mönstret, bara att garnet heter Inga-Lill och stickas med stickor 2,5. Jag stickar som vanligt med Lanett, och har kontrollerat maskantalet mot en liknande modell i ett modernt mönsterhäfte, och fått storleken till 3-6 månader, 


Det står i häftet att "till varje mönster tages ett litet nystan av det olikfärgade garnet". Det är bara sex maskor mellan varje ros, så egentligen vore det ju inget problem att sticka med ett och samma rosa nystan och sno garnet mellan grupperna på baksidan, men det kändes roligare att följa mönstret. Dessutom har jag aldrig stickat intarsia förut, så detta blev ju ett ypperligt tillfälle att prova. Well, premiären blev ju sådär. 


Jäklar vad det trasslade sig till en början. Jag försökte låsa garnet i de fem bollarna, men det gick inte riktigt. så till slut fäste jag en hårnål i vardera nystan. Då blev det bättre ordning på torpet.


Jag är lite osäker på hur garnerna ska snos om varandra i färgbytena, men jag testar lite så får vi se hur det blir. Förhoppningsvis inte lika rörigt som detta inlägg.. Nåväl, välkommen till mitt nya stickprojekt!

4 kommentarer:

Lillbatting sa...


Oj! Det är lätt att bli inspirerad när man ser vad andra stickar men en hakkorskofta lockar faktiskt inte alls... Önskar dock att jag kunde få titta i din gamla mönstersamling någon gång. :)

När jag stickade intarsia följde jag instruktionen på billigt-garn.net

Nyster sa...

Nej, verkligen inte! Undrar ju vad designern hade för sympatier egentligen. Hoppas det är någon annan som konstruerat min lilla kofta :/ Ja, det är himla kul att botanisera i gamla mönster! Du får säga till om du är i Uppsala nån gång :) Och tack för tipset med länken, ska kolla in den!

Birgitte sa...

Så spennende å strikke etter et slikt gammelt mønster. Alt var ikke så detaljert før kan jeg tenke meg. Det var bra du kommenterte det solsymbolet, for det reagerte jeg på... Det kan være at det ser annerledes ut i strikkingen da, enn på diagrammet... Lykke til med å holde orden på alle garnnøstene og lykke til med prosjektet :)

Nyster sa...

Ja, så kanske det kan vara. Fundersam blir man i alla fall... Tack så mycket, kul att du hittat till min blogg!