fredag 20 januari 2012

TADAAAAAAA!!!

FÄRDIG!
Jag gick från tågstationen direkt upp till vävstolen, och blev kvar hela veckan. Långa dagar och sena kvällar, och ett resultat jag verkligen är nöjd med! När täcket sedan är ihopsytt, kommer det mäta ca 135 cm på bredden och 230 cm på längden. Den ena våden blev lite längre än den andra, och enligt min lärare kan det finnas många anledningar till det. Såväl trasorna, som varpspänningen och hur hårt jag har slagit, kan påverka resultatet. Förhoppningsvis kommer jag dock kunna dra i den kortare längden, så att de passar ihop. Det ska gå, helt enkelt!

Upptill på täcket har jag vävt in årtal och mina initialer. "Men du heter väl ingenting med 'D'?" protesterar ni genast, och det är ju alldeles sant. Men förr i världen skrevs flickornas initialer följt av ett "D", som i "dotter". För att det skulle ha varit riktigt korrekt, borde jag ha skrivit "T B D", alltså Térèse Bjarnedotter, men jag är ju faktiskt lika mycket mammas barn, så det kändes bättre att använda efternamnet, helt enkelt. 

Det har verkligen varit roligt att väva alla gummor och gubbar. Nog har jag arbetat under tidspress, men för varje figur har jag fått skapa en liten person, klädd för fest eller vardag. Jag har använt tygspill som fanns på skolan, men också några bitar som jag fått av mamma. Där finns till exempel det blå linnetyget från min medeltidsklänning och något resttyg som jag tror har varit en stolsdyna. Roligt att få bevara dem i något nytt! Det har nästan varit som att få klä på små dockor, alldeles som när jag var liten :) 


Jag lägger inte upp några bilder på de andras blåvita vävar, så dem får ni gå och se på Nordiska museet i vår! Utställningen öppnar 9 maj och pågår till och med 30 september. 

Här kan ni dock se originaltäcket, som jag har inspirerats av. Det finns i Nordiska museets samlingar, i filialen Julita gård, i Södermanland. Dit ska vävklassen få åka i mars, och förhoppningsvis kan jag få se det på riktigt!

7 kommentarer:

Elli sa...

Oj, ditt täcke var ju MYCKET finare än oroginalet tycker jag!!!! :-) P & k från sis

Térèse sa...

Tack sis! Jo, originalet är ju betydligt enklare i designen. Också fint, men inte lika roligt, om jag får säga det själv :)Puss!

Elli sa...

Nej precis, ditt arbete är ju mycket mer rikt dekorerat, fantasifullt - och roligt att du har gjort så många fina gummor istället för gubbar! :-) Puss!

Miriam sa...

Ja mycket mycket finare, vilket jobb!!!!

Térèse sa...

Tack systrarna! Kul när ni får se det i Stockholm i sommar! :) Puss!

birgit sa...

Fantastiskt! Vilket pilligt och inspirerat arbete. Du är sååå duktig.

Térèse sa...

Tack, käraste B! Pilligt och inspirerat var faktiskt precis vad det var. Nu sitter jag och ska sy ihop våderna. Pilligt och inte särskilt inspirerande... Men skönt att snart vara färdig. Ses snart!! Puss