söndag 14 februari 2016

En presentation


Hej du som läser! Jag heter Térèse och det är jag som skriver i den här bloggen. Efter 5 år kom jag på att det ju kunde vara trevligt om jag presenterade mig lite närmare. Jag brukar tycka att det är roligt att få ett ansikte bakom andras bloggtexter, men har själv inte synts så mycket på mina bilder. Här kommer en hel egokavalkad, som kompensation!


Mitt intresse för stickning började tidigt, med att jag i sjuårsålder stickade en svajig halsduk till min nalle Brum-Brum. Därefter blev det dock en lång paus, fram till högstadiet och textilslöjden, då jag började sticka vantar för brinnande livet. Sedan dess har jag varit fast! I trean på gymnasiet gjorde jag och min vän Signe ett projektarbete om stickning från Gotland och Öland, där vi har våra respektive släktursprung. Vi grävde i arkiven på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva här i Uppsala och frossade i gamla mönster, som vi ritade av och stickade upp i provlappar, vantar och koftor. 


Ett par år efter gymnasiet flyttade jag och Signe till Knippboberget, i Insjön, Dalarna. Där skulle vi gå på Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk, och ägna ett helt år åt stickning! Då hade skolan en ettårig stickningsutbildning, som de tyvärr verkar ha tagit bort sedan dess. Den som vill läsa mer om vad vi gjorde under utbildningen, kan kika in på vår dåvarande blogg. Året kan dock sammanfattas som ett av de bästa i mitt liv.


Ja, det var rent av så bra att jag valde att stanna ett år till! På Sätergläntan ges utbildningar i trä, smide, sömnad och vävning, och under mitt stickningsår hade jag fascinerats av vävningen så till den milda grad att jag helt enkelt blev tvungen att lära mig! Det var faktiskt under det året som jag startade den här bloggen, men tyvärr bloggade jag väldigt sporadiskt. Några inlägg går dock att hitta längst bak i historiken. På bilden står jag bland mina vävda linnehanddukar och -örngott, som blev mitt avslutande projekt för året. Det skrev jag om i efterhand, här. Om kuddarna på bilden ovan berättar jag här.


Året därpå flyttade jag till Stockholm och gick ett år på HV Skola, där jag fortsatte att väva och även provade på konstsömnad. Den här sjalen vävde jag i ett accessoarprojekt. Vid läsårets slut stod jag i ett vägval - fortsätta med det textila och faktiskt satsa på det på allvar, eller vika av på en helt annan bana? Till slut valde jag det sistnämnda, även om det textila skapandet förstås fortsatt har funnits med mig.


Utöver mina textila utbildningar har jag jobbat lite här och där. Till exempel i hemtjänsten...


... och i garnaffär, närmare bestämt YlloTyll. Paradiset!


Hösten 2015 slog jag in på en ny bana, när jag började plugga till läkare. Här i Uppsala får vi tidigt komma ut på vårdcentral och så smått introduceras för en tillvaro som blivande läkare. Kul, tyckte jag!


Den teoretiska delen av utbildningen visade sig dock vara både tråkigare och tuffare än jag föreställt mig. Jag hamnade efter och har fått lov att ta ett studieuppehåll för att plugga ikapp med två släpande tentor. Jag håller tummarna för att få en plats igen till hösten, och kommer nu under våren att läsa etnologi i stället. Nu hoppas jag på en skön omväxling från biokemi och cellbiologi - och kanske lite mer sticktid?...  


I den här studentlägenheten bor jag med min sambo.


Till lägenheten hör en balkong, och utanför den finns ett litet kolonilottsområde, så de senaste åren har jag upptäckt att det är kul att odla. Här har jag till exempel satt katt. 


En av de huvudsakliga anledningarna till att jag inte har synts till så mycket här på bloggen, är för att jag nästan aldrig stickar till mig själv. I stället är det mina systrars barn som får det mesta jag stickar. Här är jag med två av mina fyra underbara syskonbarn. 


Här är jag i min favoritkofta, som jag stickade sommaren 2014. Faktum är att undantaget hörlurarna som jag stickade in häromveckan, har jag inte stickat något till mig själv sedan dess. Spänningen är nu olidlig, ska vi få se någon egenstickning på bloggen i år? Stay tuned för fler inlägg framöver! Hoppas att ni tyckte att det var kul att läsa lite om mig! Tack till er som orkade läsa ända hit :)


6 kommentarer:

Lillbatting sa...

Jätteroligt att läsa mer om dig!

Nyster sa...

Tack, vad kul att du tycker det! :D Det är så roligt att du återkommer till min blogg och kommenterar, tack för det! Det är jättekul att följa din blogg också :)

S. sa...

Vad roligt att läsa! Jag jobbar själv som läkare, men mitt stora intresse är hantverk, ffa olika former av textilslöjd.
Lycka till med slöjden och pluggandet.

Nyster sa...

Tack för din kommentar! Vad roligt att höra att från dig som textilslöjdande läkare, det ger mig hopp om framtiden! Jag hoppas på att komma ikapp med studierna, och hitta en balans mellan slöjden och resten av tillvaron. Det är inte så lätt alla gånger :)

S. sa...

Nä, det är inte alltid lätt att hitta balans, men all jourkomp ger förvånansvärt mkt fritid. Mormor frågade mig nyss om jag jobbar fortfarande för hon tyckte jag var ledig så mkt :-D. Så låt dig inte skrämmas av att första åren på utbildningen är ganska jobbiga, det blir bättre :-)

Nyster sa...

Åh, tack, vad skönt att höra! :D