tisdag 18 oktober 2016

Filten Vivid

Äntligen dags att visa upp filten som jag stickade i somras! Den har varit färdig ett bra tag, men jag har inte haft tid att dokumentera den. Nu ville jag i alla fall passa på, innan alla vackra höstlöv förmultnar.


Som jag skrev i somras, ville jag sticka upp lite av mitt restgarnslager. För flera år sedan köpte jag massor av alpackagarn för att virka mormorsrutor, men efter att ha virkat två babyfiltar i andra färgställningar, var jag redigt trött på mormorsrutorna och garnet blev liggande.


Jag stickar hellre än jag virkar, så när jag hittade mönstret på Ravelry, kändes det som att garnet var ämnat till just det här projektet. Filten heter Vivid och är designad av tincanknits.


Det gick åt ett nystan vardera av de sex gula och röda nyanserna och ca 10 g av två bruna. Jag använde strumpstickor nr 3 i trä från KnitPro. Så sköna!


På Pinterest hittade jag en så snygg monteringsteknik, där stickade eller virkade rutor virkas ihop, så att en fin kedjesöm av maskor bildas. Ett praktexempel på hur monteringen kan ge ett projekt det lilla extra, tycker jag! Jag hoppas att det går att se videon, annars har jag även lagt upp den på min instagram, där jag heter nyster.blogspot.


En närbild på monteringsmaskorna. De två övre linjerna är baksidan och den nedre framsidan, med ett varv vanliga fasta maskor längs ytterkanterna. Sömmarna ser kanske vita ut på bilden, men är i själva verket svagt vaniljgula, vilket jag tyckte blev mjukare ihop med de andra färgerna. Visst blev det prydligt?


Filten blev ungefär 85x115 cm, det vill säga ganska lagom för en spjälsäng eller vagn. Eftersom jag inte är i behov av vare sig det ena eller det andra just nu, hade jag tänkt lägga undan filten och spara den till framtiden, men det har visat sig att den är perfekt att ha med när jag pluggar på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva här i stan, eftersom många av salarna där är svinkalla att sitta i. 


Titta vilken perfekt matchning det råkade bli med skorna och jackan! Det känns kul att vara klar med filten och skönt att ha minskat restgarnslagret en aning. Inte för att det märks så mycket, men ändå :)

7 kommentarer:

Linnéa sa...

Vilken vacker filt! Färgerna är så underbara <3

Nyster sa...

Tack snälla Linnéa! Ja, det blev en riktig höstkaramell :D

aliciasivert sa...

Ojojojojojoj alltså. Det här är verkligen den vackraste pläd jag sett i mitt liv och någonsin kommer se igen! Älskar färgerna, materialet (alpacka <3) och sticktekniken. Kan ersätta alla mormorsrutor i världen bums. Detta är sååååå fint och jag skulle vilja göra en precis likadan!

Ruth | HungryHeart.se sa...

Pläden är fullkomligt, fullkomligt magnifik, Térèse! Vilket jobb du måste ha lagt ned! Den är så vacker och välgjord och höstfärgerna på garnet är underbara. Jag får även lite vinterassociationer av mönstret som jag tycker påminner om snöflingor. Det här måste vara den perfekta filten att ha under årets kalla årstider!

Nyster sa...

Åh men WOW, tack för era fina kommentarer, Alicia och Ruth, och förlåt för sent svar! Ja, tyckte också att höstfärgerna blev fina. Håller med dig, Ruth, tänker också lite på snöflingor! Vore säkert fint att göra rutorna i vintrigare färger också! Och eller hur Alicia, dessa rutor slår mormorsrutor med hästlängder :D Roligt att du blev inspirerad!!

senso-rex.com sa...

Autumn colors are my favorite!

senso-rex.com sa...

Det skulle vara bra för mig. Det ser bra ut.